Onze favoriete witte dorpen van Andalusië

Het zuiden van Spanje staat bekend om de hoge temperaturen, de Moorse paleizen, grote kastelen en ook om de bijzondere witte dorpen. Deze dorpen liggen vaak op of langs heuvels en bergen. De huisjes in deze dorpen hebben altijd een kenmerkende witte kleur. Deze witte verf is namelijk goed om de zon te weren. Ben je op rondreis door Andalusië? Dan is het zeker de moeite waard om wat van deze witte dorpen te bezoeken. Maar welke dorpen zijn het mooist?

Witte dorpen

Er zijn veel kleinere witte dorpen in Andalusië. Een duidelijke ranglijst maken is daarom erg lastig, want uiteindelijk komt het ook neer op je eigen smaak. Mooiere kleinere dorpen zijn bijvoorbeeld Iznájar, Carmona en Grazalema, wat in het gelijknamige natuurgebied ligt. Deze plaatsen zijn prachtig, met de karakteristieke witte huisjes waar de regio om bekend staan. Zoek je een dorp waar je wat meer kunt zien? Dan is Vejer de la Frontera erg leuk. Je hebt hier leuke bezienswaardigheden, zoals kerken, uitzichtpunten, mooie pleinen en straatjes en zelfs een kasteel. Hetzelfde geldt voor de badplaats Nerja. Dit is ook een wat grotere plaats, met veel goede horeca, stranden, grotten en nog veel meer leuke activiteiten.

Ronda

Van alle witte dorpen, is Ronda één van de meest bijzondere. Ronda is een stuk groter dan de meeste dorpen, met zo’n 35.000 inwoners. Er valt in het dorp veel te zien, maar het mooiste van Ronda is de ligging. Ronda ligt namelijk op een hoge berg, vlak langs de rand van de klif. De stad wordt namelijk in tweeën gesplitst door de rivier. Boven deze afgrond zijn prachtige, oude bruggen gebouwd. Deze zijn ook mooi om te zien.

Vlak bij Ronda vind je ook prachtige natuur, waaronder het Sierra de las Nievas natuurpark. Als je in Andalusië bent, is Ronda zeker de moeite waard om een dagje te bezoeken. Ronda ligt ook in de buurt van Marbella en Málaga, dus je kunt deze goed met elkaar combineren. Veel witte dorpen in Andalusië heb je na een paar uurtjes wel gezien. Je kunt dus ook een paar dorpen per dag bezoeken, of deze dorpen combineren met andere steden, natuurparken of andere activiteiten.